Top meni

Naredi sama: Domač pralni prašek

Po katerem prašku perilo najbolj diši? Kateri prašek najbolje opere? Odgovor je zelo preprost: domač pralni prašek! Da, prav ste prebrali. Izdelava vam bo vzela 10 minut, vaše perilo pa bo mehko in dišeče kot še nikoli prej.

domač pralni prašek tekoči naredi samo kako narediti zabavna.si

Izdelava enega litra pralnega praška vas stane manj kot 1 euro.

Če se soočate s srbečico, suho kožo in blagimi izpuščaji, je mogoče tudi domači pralni prašek rešitev. Komercialna sredstva za pranje vsebujejo namreč ogromno kemikalij in težko razgradljivih snovi, ki ostanejo tudi na tkaninah in jih z njimi prenašamo na kožo. Domači pralni prašek je ne le bolj zdravju in okolju prijazen, je tudi zelo poceni. Za 3 litre tekočega praška boste zapravili približno 1 euro.

Marseillsko milo dobite v vsakem večjem supermarketu (stane okoli 90 centov), prav tako alkoholni kis (okoli 1 eur za liter) in sodo bikarbono. Kis bo perilo naredil mehko, poleg tega pa bo očistil še pralni stroj in preprečil nastanek vodnega kamna. Pa brez skrbi, perilo in stronj nimata nikakršnega vonja po kisu. Izdelava praška je torej hitra in enostavna, odišavite pa ga lahko s poljubnim eteričnim oljem. Če boste izbrali Marseillsko milo z vonjem, vam bo mogoče že to dovolj in eteričnega olja sploh ne bo potrebno dodajati.

Mi smo se za prvič odločili, da ga bomo pripravili 1 liter, recept pa je za 3 litre, zato smo vzeli samo tretjino vsake sestavine.

Recept za domači pralni prašek (tekoči) – 3 litre:

  • 3 litre vode
  • 1 Marseillsko milo (ali drugo naravno rastlinsko milo)
  • 1 veliko žlico sode bikarbone (lahko uporabite tudi pralno sodo)
  • 1 veliko žlico alkoholnega kisa
  • 30 kapljic eteričnega olja

Priprava:

Milo z ribežljem naribate na majhne košče. Na štedilniku segrejte vodo in milo počasi vmešavajte vanjo. Mešajte in počakajte da se koščki mila popolnoma raztopijo. Ni potrebno, da voda zavre, ni pa nič narobe. Ko je milo raztopljeno, dodajte žlico sode bikarbone in alkoholnega kisa. Zmes pustite, da se ohladi in vmes večkrat premešajte. Ko je zmes mlačna, jo prelijte v plastično posodo (ne čakajte, da se prašek popolnoma ohladi, saj postane gost in ga boste težko prelili). To je lahko oprana posoda že porabljenega praška, lahko uporabite tudi škatlico za sladoled oziroma kakršnokoli plastično posodo, ki je dovolj velika, da boste prašek lahko premešali in ga zlili ven. Steklena posoda za shranjevanje praška ni primerna, saj v njej prašek postane trd kot kamen. Ko je zmes popolnoma hladna, lahko vanjo vmešate še eterično olje, katerega vonj si izberete sami. Prašek občasno premešajte s kuhalnico.

domač pralni prašek tekoči naredi samo kako narediti zabavna.si

Milo naribamo

domač pralni prašek tekoči naredi samo kako narediti zabavna.si

Vodo segrevamo, vanjo dodamo milo, sodo bikarbono in alkoholni kis ter mešamo

domač pralni prašek tekoči naredi samo kako narediti zabavna.si

Mešamo in segrevamo, dokler se milo popolnoma ne raztopi

domač pralni prašek tekoči naredi samo kako narediti zabavna.si

Mlačno zmes prelijemo v plastično posodo

domač pralni prašek tekoči naredi samo kako narediti zabavna.si

Prašek je narejen

, , , , , ,

1 odgovor na Naredi sama: Domač pralni prašek

  1. tina maj 25, 2015 at 3:01 pop #

    Js sem tole 1x delala, ampak se je tako strdilo, da ni šlo ven. Še dobro da sem imela večjo posodo, da je bil še prostor in sem dolila vodo. Potem sem pa čakala, da se je počasi zmehčalo in postajalo malo bolj tekoče. Očitno sem dala preveč mila. Ampak prašek je pa res super!

Dodaj odgovor

Modni dodatki, šali, rute, nogavice, dokolenke, legice, kopalke, pareo, torbice, denarnice, tunike, bluze, poletne obleke. Vse in še več samo na zabavna.si. Brezplačna dostava za vsa naročila!